Przygotowanie ogórków kiszonych oraz małosolnych jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.
Stanowią one świetny dodatek do kanapek lub jako zakąska do wódki.
Przygotowanie kilkunastu słoików nie powinno zająć więcej niż 1,5 - 2 godziny.
OGÓRKI KISZONE
Lista składników które będą potrzebne na ogórki kiszone:
- Ogórki
- Chrzan
- Czosnek
- Koper
- Sól niejodowana
- Słoiki :)
1. Należy dokładnie umyć ogórki i opłukać koper
2. Chrzan obieramy i kroimy w paski
3. Czosnek obieramy
6. Do słoików wkładamy ogórki
7. Ogórki przykrywamy koprem, chrzanem i ząbkami czosnku
8. Przygotowujemy zalewę.
Na każdy litr wody dajemy 4 dkg soli. Zalewę należy zagotować i zalać nią słoiki.
9. Słoiki zakręcamy i gotowe - nasze ogórasy już za jakiś czas będą stanowić super przekąskę do kanapek lub wódeczki :)
OGÓRKI MAŁOSOLNE
Przepis na ogórki małosolne jest praktycznie identyczny co w przypadku ogórków kiszonych.Składniki które będą potrzebne:
- Ogórki
- Chrzan
- Czosnek
- Koper
- Sól niejodowana
- Cebula
- Duży słoik
Wszystkie etapy przygotowania ogórków małosolnych są identyczne jak w przypadku kiszonych z tą różnicą że dodajemy jeszcze pokrojoną w ćwiartki cebulę do słoika
Słoika samego nie trzeba po zalaniu zalewą zakręcać - wystarczy przykryć luzem leżącą zakrętką.
Ogórki można podbierać nawet już na drugi dzień od zalania ale ja preferuję takie 3-4 dniowe :)
Hej. Miałem by Ciebie pewną ciekawą sprawę związaną z wykopem. Wolałbym jednak załatwić to przez email niż tutaj pisać. Proszę o kontakt: noisy.pl@gmail.com
OdpowiedzUsuń