Translate

wtorek, 10 lipca 2012

Przepis na Ogórki Kiszone i Małosolne


Przygotowanie ogórków kiszonych oraz małosolnych jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.
Stanowią one świetny dodatek do kanapek lub jako zakąska do wódki. 
Przygotowanie kilkunastu słoików nie powinno zająć więcej niż 1,5 - 2 godziny. 

OGÓRKI KISZONE
Lista składników które będą potrzebne na ogórki kiszone:
  • Ogórki
  • Chrzan
  • Czosnek
  • Koper
  • Sól niejodowana
  • Słoiki :)




1. Należy dokładnie umyć ogórki i opłukać koper


2. Chrzan obieramy i kroimy w paski


3. Czosnek obieramy


4. Do wcześniej przygotowanych słoików na dno wkładamy koper


5. Dokładamy paski chrzanu i ząbki czosnku (ja zazwyczaj wrzucam 3-5 pasków chrzanu oraz 4-5 ząbków czosnku)


6. Do słoików wkładamy ogórki


7. Ogórki przykrywamy koprem, chrzanem i ząbkami czosnku


8. Przygotowujemy zalewę.
    Na każdy litr wody dajemy 4 dkg soli. Zalewę należy zagotować i zalać nią słoiki.


9. Słoiki zakręcamy i gotowe - nasze ogórasy już za jakiś czas będą stanowić super przekąskę do kanapek lub wódeczki :)



OGÓRKI MAŁOSOLNE

Przepis na ogórki małosolne jest praktycznie identyczny co w przypadku ogórków kiszonych.
Składniki które będą potrzebne:
  • Ogórki
  • Chrzan
  • Czosnek
  • Koper
  • Sól niejodowana
  • Cebula
  • Duży słoik

Wszystkie etapy przygotowania ogórków małosolnych są identyczne jak w przypadku kiszonych z tą różnicą że dodajemy jeszcze pokrojoną w ćwiartki cebulę do słoika


Słoika samego nie trzeba po zalaniu zalewą zakręcać - wystarczy przykryć luzem leżącą zakrętką.
Ogórki można podbierać nawet już na drugi dzień od zalania ale ja preferuję takie 3-4 dniowe :)